"توکسوپلاسما گوندی" از رایجترین انگلهای جهان
با بهداشت باید به جنگ این انگل رفت
رعایت نکردن اصول بهداشتی و خوردن گوشت و شیر خام از راههای ابتلا به بیماری توکسوپلاسموز است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان به نقل از خبرگزاری صدا و سیما مرکز اصفهان؛ معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان با بیان اینکه یک سوم مردم دنیا بدنشان در معرض آلودگی به این انگل قرار گرفته و علیه آن واکنش ایمنی نشان داده است گفت: این انگل موجب ایجاد بیماری توکسوپلاسموز در انسان میشود که عفونت با آن معمولاً با خوردن گوشت آلوده خام، قرار گرفتن در معرض مدفوع گربه آلوده یا انتقال از طریق مادر به جنین در دوران بارداری رخ میدهد.
دکتر علیرضا ادیبان به انتشار مقالهای در ارتباط با وجود این انگل در شیر خام در چند نمونه آماری هم اشاره کرد و افزود: مصرف گوشت پخته، سالمسازی شیر خام با حرارت دادن، شستشوی دستها و رعایت اصول بهداشتی مانع انتقال این انگل به بدن انسان میشود.
به گفته وی بیماری توکسوپلاسموز یکی از بیماریهای تکیاختهای مشترک بین انسان و دام» است که از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود، اما برای زنان باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، خطر جدی محسوب میشود.
به تازگی نتایج یک طرح تحقیقاتی مبنی بر وجود انگل "توکسوپلاسما گوندی" در شیر خام چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس و خوزستان درفضای مجازی و رسانهها منتشر شده که جدا از نتایج علمی آن، نگرانیهایی را بین برخی از مردم در ارتباط با این انگل ایجاد کرد.
مهتاب علیپور عمروآبادی، ابراهیم رحیمی و امیر شاکریان؛ پژوهشگران گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در این تحقیق به صورت نمونه مطالعهای در ارتباط با وجود انگل "توکسوپلاسما گوندی" در شیر خام چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، فارس و خوزستان پرداختند.
برای اجرای این پژوهش از زمستان ۱۳۹۵ تا زمستان ۱۳۹۶ مجموعاً ۴۴۰ نمونه شیر خام (گاو، گوسفند، بز، گاو میش و شتر) به صورت تصادفی جمعآوری و از نظر وجود انگل توکسوپلاسما گوندی، بررسی شد.
در این تحقیق از مجموع ۴۴۰ نمونه شیرها مشخص شد، فقط ۲۶ نمونه یا حدود ۶ درصد، به این تکیاخته آلوده بودند و بالاترین میزان آلودگی به ترتیب در نمونههای شیر گوسفند (هشت درصد) و پس از آن در شیر بز (۷.۵ درصد)، شیر گاو (پنج درصد)، شیر شتر (۴.۴۴ درصد) و شیر گاومیش (۴.۲۸ درصد) مشاهده شد.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مطالعه شیوع فصلی و جغرافیایی توکسوپلاسما گوندی در شیر نشخوارکنندگان به روش nested-PCR» در مجله بهداشت مواد غذایی منتشر شده است.
نظر دهید