• 1400/06/18 - 10:26
  • تعداد بازدید : 461
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

واکسیناسیون مانعی برای تاخت و تاز نیوکاسل/ حفظ منابع ارزشمند ژنتیکی طیور بومی با طرح واکسیناسیون نیوکاسل

کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان اصفهان گفت: برنامه ای را سازمان دامپزشکی کشور برای پیشگیری و کنترل بصورت واکسیناسیون سراسری طیور بومی روستایی به اجرا درآورده که تا کنون 4 مرحله به صورت سراسری انجام پذیرفته است.

به گزارش صاحب نیوز؛ بیماری نیوکاسل یک بیماری ویروسی است که در سال ۱۹۲۶ درجزیره جاوا اندونزی گزارش و یک سال بعد در سال 1927  در نیوکاسل انگلستان تشخیص داده شد، در ایران گزارشی از وقوع بیماری در تبریز در سال 1328 وجود دارد که موسسه رازی برای  نخستین بار به طور رسمی گزارش داده است.

این بیماری در ایران بومی است وبا توجه به دستورالعمل های سازمان دامپزشکی کشور ، سیاست مبارزه وکنترل آن رعایت اصول امنیت زیستی – قرنطینه ای و واکسیناسیون تعیین شده است .

نیوکاسل یکی از مهم‌ترین بیماری‌های پرندگان است و گونه های زیادی به این بیماری مبتلا می شوند؛ خسارات این بیماری در طیور صنعتی گاها به حدی می رسد که مانع بزرگی جهت توسعه صنعت طیور  است؛ این ویروس در طبیعت دارای مخازنی است که به آن مقاوم هستند و با تماس این آنها  با پرندگان حساس، ویروس تکثیر و با روش های مختلف مکانیکی و یا تماس انتشار می یابد.

*علائم این بیماری بسته به حدت و بیماریزایی شامل علائم عصبی، گوارش و تنفسی است

علائم این بیماری بسته به حدت و بیماریزایی شامل علائم عصبی، گوارش و تنفسی است و در مرغان بالغ بیشتر بصورت افت تولید تا قطع کامل تولید نمایان می شود، علائم عصبی بصورت پیچش گردن و یا لرزش و علائم گوارشی با خونریزی در دستگاه گوارش و اسهال همراه است در نوع تنفسی چشم ها و سر نیز متورم می شود و ترشحات بینی وجود دارد.

تلفات این بیماری در طیور گوشتی و یا بومی در صورت عدم واکسیناسیون و یا واکسیناسیون ناقص می تواند بسیار بالا باشد، عباس بدیعی در گفت و گو با خبرنگار صاحب نیوز در این زمینه اظهار کرد: بیماری نیوکاسل  مرگ و میرهای شدیدی را در طیور بومی غیر ایمن  به جا می گذارد و از جمله بیماری هایی است که بیشترین تنوع را درگیر می کند.کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان اصفهان با  بیان اینکه این بیماری هم پرورش طیور صنعتی و هم طیور روستایی را درگیر می کند،  تصریح کرد: ویروس همیشه در بین طیور روستا در حال چرخش است و خسارت های اقتصادی زیادی را در طیور روستایی به جا می گذارد و همچنین این خسارت ها با توجه به اینکه بسیاری از مزارع طیور صنعتی در کنار روستاها و یا در مسیر مواصلاتی روستاها هستند مخاطره ای جدی برای صنعت پرورش طیور است.

*طیور غیر واکسینه مقاومتی در برابر ویروس نیوکاسل ندارند و در صورت ابتلا به فرم حاد، تلف می شوند 

وی با تشریح اینکه چگونه این بیماری از طیور روستایی به واحدهای صنعتی منتقل می شود، ادامه داد: واکسیناسیون به موقع یکی از راه های پیشگیری از بیماری است مشروط بر اینکه از واکسن مناسب و هم در فواصل قابل قبول استفاده شود؛ طیور غیر واکسینه مقاومتی در برابر ویروس نیوکاسل ندارند و در صورت ابتلا به فرم حاد،  100 درصد تلف می شوند .

بدیعی با اشاره به اینکه هر ساله نیوکاسل خسارت زیادی را به طیور بومی وارد می کند، گفت: برنامه ای را  سازمان دامپزشکی کشور برای پیشگیری و کنترل بصورت  واکسیناسیون سراسری طیور بومی روستایی به اجرا درآورده  که تا کنون چهار مرحله به صورت سراسری انجام پذیرفته است.

عباس بدیعی با اشاره به مزایای واکسیناسیون طیور روستایی در مقابل بیماری نیوکاسل خاطرنشان کرد: یکی از حسن های این واکسیناسیون پایین آمدن تلفات طیور روستایی، کمک به معیشت و اقتصاد خانوار روستایی و همچنین کاهش چرخش ویروس در طیور روستایی و متعاقبا از موارد وقوع این بیماری در طیور صنعتی  می کاهد.

کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان اصفهان با اشاره به اینکه موفقیت این طرح به انجام مستمر طرح که لازمه آن نیز تامین اعتبارات و همچنین همکاری و مساعدت مردم و صاحبان طیور در روستاهاست، ادامه داد: تا کنون در مرحله اول این طرح توانستیم حدود 980 هزار  قطعه واکسیناسیون در 568 روستا داشته باشیم.

وی بیان کرد: در مرحله دوم یک میلیون 301 هزار طیور بومی در یک هزار و 656 روستا واکسینه  شدند و در مرحله سوم واکسیناسیون به  یک میلیون 192 هزار قطعه طیور رسید که در 807 روستا انجام شد.

بدیعی ادامه داد: در مرحله چهارم که تحت تاثیر محدودیت های کرونایی نیز بود 942 هزار قطعه طیور بومی در 563روستا انجام شد؛ بعد از واکسیناسیون نیز به جهت ارزیابی کارایی واکسن ازطیور روستایی نمونه برداری که مشاهده شد، اثر بخشی واکسن معنی دار و تاثیر گذار بوده است و همچنین گزارشات تلفات طیور روستایی نیز به حداقل رسیده است.

عباس بدیعی با بیان اینکه این بیماری یک بیماری بومی در کشورمان محسوب می شود که در تمام فصول اتفاق می افتد، گفت: این واکسیناسیون علاوه بر حفظ منابع ارزشمند ژنتیکی طیور بومی در روستاها اثرات مثبتی در صنعت طیور نیز  به دنبال دارد؛ نوع واکسنی که در این طرح ها استفاده شده است واکسن مقاوم به حرارت نیوکاسل ساخت موسسه سرم و واکسن سازی رازی بوده که بطور کامل در این موسسه ساخته می شود.

وی در پایان به ساکنین روستاها و مالکین طیور بومی توصیه کرد: چنانچه با تلفات غیر معمول مواجه می شوند مراتب را به دامپزشکی شهرستان اطلاع دهند تا بتوان با اقدامات پیشگیری و کنترلی از انتشار بیماری جلوگیری کرد.
به نظر می رسد با کنترل بیماری های طیور، بویژه بیماری نیوکاسل از خسارات اقتصادی به صنعت پرورش طیور می توان کاست و بازدهی بهینه صنعت طیور را متصور شد.
انتهای پیام/
  • گروه خبری : روابط اداره کل دامپزشکی استان اصفهان ,اخبار ستاد استان,خبر,اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 276805
کلمات کلیدی
prisf مسئول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی اصفهان

prisf مسئول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی اصفهان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه